Saturday, April 27, 2019

RESEPI CEK MEK MOLEK BESERTA INFO KESIHATAN

aku ini sememangnya penggemar ubi. terutama ubi keledek. tiap kali pergi topup barang dapur, keledek memjadi satu kemestian. tahu tak apa aku buat dengan keledek tu? ha.. ni aku nak kongsi dengan kalian semua sebab aku selalu buat. kihkih. siap bagi resepi lagi tau. jeng jeng jeng...

CEK MEK MOLEK

aku tak pasti orang luar panggil apa. tapi kat kampung aku, cek mek lah nama kuih tu. rasa dia rasa keledek saja.

resepi cek mek

keledek (rebus sehingga empuk)
tepung gandum unbleached
garam bukit
butter
natural sugar

cara-cara
lecek keledek sehingga hancur. masukkan gandum dan sedikit garam. uli sehingga sebati. masukkan sesudu butter. bukan buttercup tau. butter. bila dah sebati elok, rehatkan doh sekejap. bila doh dah cukup rehat, kasi gotey sama dia. letak gula sesudu kat tengah. pastu balut. haaa cenggitu. senang saja maa.. pastu awak goreng la ye. minyak kena banyak bagi tenggelam.

nak bagi resepi, tapi tak letak sukatan kenapa. takde spesifik sukatan sebab aku biasanya main campak saja. pepandailah lah ye

buat bulat2 terus senang. bentuk dia ikut suka bila dah balut tu

inilah cek mek molek ku. takpelah rupa takde pun. asal rasa tu ada


perasan tak aku letak tepung gandum unbleached? ha, ni nak bagitahu. tepung gandum kat pasaran biasanya dah bleached siap2, sebab tu rupa dia macam putih suci sangat. yang dah bleached tak elok  untuk kesihatan. so kita cari yang tulis unbleached. contohnya tepung gandum cap ros, cap faiza. kalau nak lagi elok, makan tepung gandum organik. yang tu tersangatlah elok. dia takkan rosakkan function dalam badan kita sebab kandungan dia clear, malah lagi memyihatkan kita.

samalah dengan butter tu. pastikan butter tu betul2 butter. bukan buttercup, marjerin semua tu. contoh brand anchor, westgold. yang takde campuran pengawet, pewarna, bahan sintetik semua tu. yang buttercup, marjerin semua tu tersangatlah tak elok untuk function badan kita. ianya akan menganggu proses penghadaman, proses aliran darah kita. butter yang organik lagi elok tau. tapi harga yahudi la. i is tak mampu. kalau ditakdirkan satu hari i ada duit, memang i beli yang organik aje.

garam pun sama. tok soh la guna garam putih tu. itu dah refined semua dah. khasiat dah habis ketika dalam pemprosesan lagi. apa yang dapat kat kita, cuma rasa je. khasiat takde dah. dah habis. kita guna garam pink tu. elok. harga pun taklah mahal. boleh la

gula putih pun tok soh la guna. awak guna natural sugar. yang warna perang-perang sikit tu. ada tulis kat label. baca-baca lah sikit. apa yang nak masuk dalam perut kita ni, kena la tahu. jangan dok mengikut orang sangat.

ha. lagi satu. minyak. kalau awak ada duit lebih, awak tok soh la guna minyak biasa tu. yang dalam plastik lagi la kena elak. awak guna coconut oil. elok sangat. minyak zaitun pun elok. beli yang virgin. jangan extra virgin. yang virgin tu untuk goreng. extra virgin tu untuk minum. coconut oil pun sama. extra2 ni untuk minum. yang minyak masak dok jual kat pasaran tu, tak elok sebab tu minyak rbd. dah masuk proses hydrogenation semua. dah takde nutrisi dah yang tu, malah ada trans fat yang boleh mengganggu proses aliran darah kita.

itulah aku nak share serba sedikit. nak tahu lanjut, banyakkan membaca. beli buku yang berkaitan, tanya pakar, google pun boleh. sebab tu apa-apa kita kena cari, jangan dok mengikut orang aje.

No comments:

Post a Comment

apa kata anda ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers