Wednesday, June 1, 2011

Melawat Cameroon Highland


di sebabkan kami bosan di rumah , saya dengan jayanya memberikan idea yang bernas tuk suami tersayang supaya kami tak bosan lagi iaitu mengajak beliau ke Cameroon . nasib saya baek ! kul 10pg kami bertolak dari rumah , singgah bandar gua musang jap breakfast aka lunch then g bank jap . after setel sume , kami teruskan perjalanan .

boleh tahan jugak jauh gak lah . lam 90km dari bandar gua musang . jalan dia tak usoh cakaplah , berbukit2 ha .. kete pown ade 1,2 bijik je . lau malam mang takut tahap cipan ikut jalan ni . kene cepat balik !

bile dah sampai lojing , kami dah rasa angin sejuk . lojing ni nama tempat gak , tapi tempat ni kerajaan Kelantan baru bukak kot . skang ni lam proses buat bumbung tuk tanam sayuran . dah ada la sikit2 sayur yang dah besar tu . korang pernah tak tertengok isu lojing ni kat tv3 ? dorang cakap kerajaan negeri gondolkan dan botakkan bukit . weh , dorang wat projek tanam sayur iklim sejuk okeh . takkan nak tanam sayur atas pokok . kat Cameroon dulu2 pown kene tarah gak kot ! nanti bile projek ni dah siap , takyah susah2 ag g Cameroon . kat Kelantan pown ade ok ! nanti wat ladang teh sekali ya ?

kami sampai Cameroon dah pukul 1 lebih , pegi ladang teh bharat terus .. pastu mardi .. petik strawberry tu of course lah kan .. pegi pasar beli sayur .. aih , rambang mata di buatnya . sume murah2 dan sedap ! ase nak beli sume je .. huhuhu ..

memang kat sana sejuk . tapi skang ni dah tak sesejuk dulu2 . ye lah , time sekolah dulu penah gak lah datang sini gan family .. sejuk yang amat dulu .. wajib bersweater kot . skang ni langsung tak heran lau x bawak benda alah tu .

kat jalan sana , hampir 70% landrover take over . tetiba je saya jatuh chenta kat landrover ni . mau satu ! tapi sayang , kawasan ni majority orang cina . ketuanan melayu dah ilang ! belagak plak tu orang cina kat sini . salah cikit dah hon .. tak suke !

dah kul 5pm tu kami pon bertolak balik .. sedih lagi nak meninggalkan Cameroon Highland ..huwaaaaaaaa !

2 comments:

  1. dah lama sangat tak pergi cameron highland nih,
    seingat aku last pergi 2002.. huu nak amik air semayang, mak ai... sejuuukkk

    ReplyDelete
  2. dolu2 mang sejuk .. skang nih dah xde pown sejuknye . pemanasan global sana sini ..

    ReplyDelete

apa kata anda ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails