Tuesday, May 31, 2011

Melawat Terengganu


okeh , maaf sesangat cerita saya asyik bersambung je . saya balik kampong minggu lepas , jadinya lambat sambung entri .. sori ya ? macam biasa , sila baca entri sebelum ni ye .. kat sini .

kulit muka tak usah cerita lah , pakai sunblock pon tak gune bile dah berendam tepi pulau ni . sebelum tido plak keje kami dok tangkap nyamuk je la . pengajarannya , nak pegi pulau2 ni , sila bawak penghalau nyamuk ya .

kami naek bot pukul 10pg tuk ke jeti marang , ingat nak amik yang kul 12thari , tapi dah sabar nak pegi pasar payang .. haha . nasib baek gak kami amik yang awal sebab leh lelama kat taman tamadun Islam .

yang takleh blahnya , tudung saya tak bergosok . iron tak bawak . saya plak jenis yang suka pakai tudung bawal je . staff awek2 yang keje kat taman tamdun tu senyum2 je kat saya . awek ganu mang chomel kan . kami bekfast kat restoren lam taman tu then round2 tengok keindahan senibina islam zaman masihi guna beskal . mang chantekk , kalau leh nak amek sume gamba masjid2 tu tapi cuaca membakar kulit . panas . kul 12pm kot time tu . sabar je la kan . dah abes round kat taman , kami singgah masjid kristal . kebetulan azan zohor . mang chantek masjid ni . imam pown besh . tapi , kubah je lebih , sempit kot kat dalam . time tu ada plak rombongan anak kiah menyinggah , sume pakai baju kaler kuning . dari sekolah ganu kot . suka dengar dorang borak loghat ganu .

dah puas hati sume , kami ke kampong losong semata nak beli kopok losong . kat pasar payang kami borong kopok keping , kaen batik gan pelikat . dan yang penting makan okeh . nasik ulam . sedap ! time jenjalan kat payang , kami terserempak balik gan rombongan nak kiah yang pakai baju kuning tadi . mentang2 lah saya suka dorang cakap loghat ganu kan , asyik jumpe je kejenya . ahai !

dah puas shopping , kami pown beransur keluar dari KT , pegi pulau duyong konon nak tengok pakcik2 wat perahu besar , tapi kempunan sebab closed sudah .. kul 6pm dah time tu . pulau duyong kawasan kampong . orang kampong rilek je kami masuk kampong dorang . dah jadi macam orang kampong dorang dah kami ni . sadis sadis . time nak keluar kampong . kami terkebetulan plak dengan budak2 sekolah rendah balik umah . bagi laluan kat dorang jap . chomel je dorang naek beskal saing kawan2 . beshnye lau pat jadi chekgu sek ren kat cni kan . ops , lupe plak . kami singgah kat norarfa batik jap before ke pulau duyong . wah , besar betol tempat dia . klasik !

pastu kami singgah pantai batu buruk . lagi sekali chantek ! rasa sayang nak tingglkan kuala Terengganu . kiranya pantai batu buruk ni last destination kami lah kan .. saya akan datang balik okey ! tengoklah nanti . ahaha

mode dah nak balik Kelantan . tapi kami singgah jap kat rumah sedara belah suami . alang2 dah ikut jalan tu kan , kat chalok kedai .. menjamu mata tengok mini zoo kat belakang umah beliau . hobi bela burung chantek2 upanye .. ada gak ayam serama , belanda .. burung2 yang chantek tu mahal gile aih . dah dekat maghrib , kami teruskan perjalanan ke jertih plak . singgah umah sedara belah saya .. kena adil kan ? hahaha .

lam kul 11pm kami pon sampailah ke tempat asal .. alhamdullillah . tak sangka , boleh di katakan 1 terengganu kami jajah . klua umah ikut jalan belah kanan , balik umah ikut jalan belah kiri . the circle exist right ? tapi kami tak singgah tasik kenyir .. lalu je sebab tak sempat .. nampaknya Terengganu akan menyambut kedatangan saya lagi ! jom kita g pulau lang tengah ! perhentian pown bole ….

No comments:

Post a Comment

apa kata anda ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails