Monday, October 10, 2011

Telur Goreng Dadar


hari ni aku nak berkongsi 1 pengalaman yang bagi aku tidak ternilai harganya . aku cuma belajar dari pengalaman . apakah itu ?

ini tips goreng telur je . hahaha

telur goreng dadar ni penyedap nasi je kan . kalau ade sup ke , tomyam ke , mesti nak kene ada telur dadar kan ? dan yg paling penting , kalau xde lauk ayam ke , dgg ke , ikan ke , ada telur goreng pon dah boleh wat tahan lapar kan .

situasi ada 2 di sini .

time malas dan lapar : guna api besar .

tahu tak telur yg kita goreng tu langsung tak sedap ? rasa pahit sebab hangit ! kat dalam tak masak sangat pon , tapi kat luar dah hitam2 . lau dimakan langsung tak de selera . nak rasa cubalah masak telur dgn api yg besar . sederhana besar pon tak sedap dah .

time rajin : guna api kecil

tahu tak telur yg kita goreng tu langsung sedap ? rasa lemak manis telur ! masak luar dalam . tambah2 kasi goreng lama sikit biar garing kekuningan . langsung tak cukup sebijik !

ya , walaupun goreng telur merupakan perkara sangat simple dalam masakan , biarlah kene dengan caranya .

bila dah dipecahkan telurnya tu , kasi pukul itu telur dgn sudu lama sikit . tapi jgn lelama . nnt jadi macam nak buat kek la plak . huhu . minyak plak letak sikit je tau . pastu kene tunggu minyak tu betul2 panas . kalau minyak tak panas , confirm tak sedap hasilnya . rasa minyak je . pastu telur pon tak kembang . ade selera nak makan tak ?

p/s : jgn lupa letak secubit garam ye .

6 comments:

  1. owh...mcm tu rupanya nk masak telur dadar yg paling sedap...terima kasih ye...boleh masakkan utk mak mertua...kih3 alhamdulillah

    ReplyDelete
  2. untunglah dapat menantu mcm kamu ~

    ReplyDelete
  3. WAH..BOLEH LA BELAJAR..TQ..
    saya mau tambah cikit..lepas siap soreng tu..cincang telur yg td sehingga 60% hancur..baru hidangkan..

    ReplyDelete
  4. cincang dalam kuali ye sambil gunakan api kecik..

    ReplyDelete
  5. cincang dah jadik telur cincang ape ...

    ReplyDelete
  6. sedap dimakan bersama sup ekor + NASI PUTIH!;-P

    ReplyDelete

apa kata anda ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails