Sunday, May 19, 2013

Tangan Muhammad Adam Melecur !

daku rasa bersalah sangat ! tangan adam melecur sebab kena seterika panas ! macamana boleh terjadi ?

dalam jam 10 pagi lebih tadi daku tetiba je rasa nak iron baju sebab nak g kenduri kat meru . time tu adam tengah sepahkan barang kat luar , abi dia tengah tidur . so daku pegi lah iron baju kat bilik adam . memang tempat iron baju kat situ pun , sebab plug ada kat situ . lagipun bilik tu memang tempat iron baju . alas iron pulak jenis yang kat lantai tu , daku beli kat ikea . 

dah siap elok iron , daku pun letak iron kat alas iron pastu ambik baju nak g sangkut kat bilik utama . tetiba je bunyi adam menangis kuat sangat . aiseh , time daku tinggal iron yang masih panas tu , dia pegi masuk bilik terus tuju kat iron . memang salah daku sebab tinggal iron yang masih panas kat bawah ! sebenarnya daku nak sangkut baju , pastu nak amik iron then letak atas meja . tapi disebabkan daku pentingkan baju , daku pegi simpan baju dulu . rasa macam nak bakar je baju tu !

abi dia yang time tu dah bangun cepat-cepat pegi dukung adam . ingatkan kena sikit je . ya Allah , banyak kot . 2 jari dan belakang tapak tangan . memang menangis sedu-sedu la adam .. maaf adam , ummi taknak gosok baju dah .. biar je pakai baju kedut-kedut ! 

berbalut tangan kiri dia .. cepat kering ye .. nak pegi main air kan ari selasa ni ??

petua bila kulit anak melecur :
1. dukung anak dan alirkan air ke tempat yang melecur .
2. redakan tangisan anak , keringkan tempat yang kena tadi , dan balut dengan kain kasa . alas dengan kapas dahulu , jangan balut dengan kain kasa tu terus !
3. cepat-cepat pegi klinik !
4. kalau taknak pegi klinik , lihat dulu tahap kelecuran anak tu , kalau cuma kesan hitam-hitam je , pastu terkopek nampak isi sikit2 , sapu minyak gamat atau minyak zaitun kat tempat melecur 3x sehari . selepas sapu , balut . kalau dah sampai tahap berdarah , wajib pegi klinik okey .
5. in shaa Allah , akan sembuh nanti .

No comments:

Post a Comment

apa kata anda ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails