Thursday, October 30, 2014

Racun Syaitan

                                                                                                                                                                

Hari ni, ramai yang merungut:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        “Aku rasa susah sangat nak khusyuk time solat..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Kenapa ye??”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        “Time aku baca quran, aku tak rasa apa-apa…                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Aku tak tahu kenapa aku tak rasa manis….”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        “Kenapa susah sangat aku nak nangis time doa?Kenapa?Kenapa??”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        “Kenapa time aku baca novel, aku seronok.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Tapi nak baca buku agama, sekejap je dah ngantuk.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Rasa berat gila….”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Ketahuilah, PUNCA kita tak rasa manis tika beribadah, punca kita susah nak menangis time berdoa dan ketika bersujud, punca kita rasa beban dan berat nak mendalami agama, punca kita lemah semangat dalam dakwah dan tarbiah dan akhirnya futur, punca kita tak khusyuk dan susah untuk berdiri lama time solat, puncanya ialah……                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        “Kerana kita tak menjaga mata,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         berikhtilat,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         bercinta,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         bercouple…..”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Ketahuilah, ini adalah punca diri kita hancur, hancur dan hancur. Sehingga kita dah tak rasa lagi Allah dan rasul itu cinta yang perlu kita kejar.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Hatta, kita rasa menyampah bila orang ingatkan kita tentang Allah dan rasul….                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Sampai bila kita mahu begini?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Taubat, menangis, dan, berubahlah…                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Mungkin, ada orang yang berkata:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        “Aku tengok perempuan tu tapi tak rasa syahwatpun.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Apa salahnya?”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        “Aku chat dengan perempuan tu saje-saje. Just kawan.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Takde rasa syahwat pun!!”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Ketahuilah, korang telah menipu diri sendiri.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Berkata seorang ulama:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        "Memang pada awal, tak rasa apa-apa, tetapi lama-kelamaan akan timbul rasa senang, rasa seronok, rasa cinta, dan sikit demi sikit setan akan menipu dan membodohi kita dengan menyuntik racun-racunnya!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         And then, bila racun-racun setan dah start memenuhi hati kita, maka akan timbullah bayangan dan khayalan tentang kecantikan wanita, sehingga hati kita akan rasa susah untuk tepis..."                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Ingatlah, kata-kata iblis kepada orang yang bertaqwa:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        “Apabila mereka berada dalam kesunyian, aku akan menghancurkan ketaqwaan mereka dengan racun-racunku!!”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Berhati-hatilah dengan racun setan. Berhati-hatilah dengan tipu daya setan. Berhati-hatilah, kerana telah ramai tertipu, dan akhirnya tenggelam dan mersakan diri mereka betul.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
Astaghfirullahalazim                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        •moga dijauhkan• :'(

No comments:

Post a Comment

apa kata anda ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails