Monday, June 20, 2011

Agar - Agar vs Jeli

nih agar - agar google .. bukan aku yang wat

aku teringin nak makan agar agar santan ..

lau kat kampong aku mang expert lah wat mende ni .. sume orang puji sedap tau .. rasa cam nak makan je terus ambik kelapa kat belakang or depan umah .. kopek sendiri .. parut sendiri .. perah sendiri ( mak aih , rajin betul ) .. suh mak aku beli serbuk agar – agar .. pastu amek je daun pandan kat tepi umah tu .. suka hati nak berapa helai .. itu kat kampong beb ..

tapi bila dah dok shah alam ni , tiap kali balik kampong je aku berpeluang wat agar – agar tu .. time cuti sem .. tapi kadang – kadang je sebab aku selalu keje time cuti sem .. time cuti seminggu la aku wat mende ni ..

dan bila dah kawen ni …

ceritanya begini .. aku mang dah letak lam list shopping basah .. agar – agar .. tapi bila dah sampai pasaraya aku jadik tatau nak grab yang mane .. at last aku amik serbuk jeli sebab packaging dia chantek .. WTF ??? monolog dalaman : same la kot agar – agar gan jeli kan .. ye betol tu ..

balik rumah excited masak santan yang dalam packet tu .. bajet pandai .. aku letak air then kaco .. dulu time dok umah sewa la aku terpaksa belajar masak guna santan packet – packet ni .. sebab pasar ari sabtu kat bawah umah tu aku tak larat nak bangun .. pagi kot .. lagipun santan tu tak tahan lama .. situasi ini lah yang buatkan aku nak pindah dok kampong .. ouwh kelapa !

bila dah mendidih sume , aku masuk la serbuk jeli tu .. pastu kacau – kacau .. amik letak lam peti .. pandan tak letak sebab tak ade ! mana aku nak carik ?? sedih .. lau aku dok umah teres dah lama aku angkut pokok pandan dari kampong ..

esoknya aku excited bukak peti .. asal lembik je ni .. cam jeli .. bukan macam agar – agar .. lam hati aku cakap : agaknya aku letak serbuk jeli sikit je kot ? sebab tu lembik .. hurmmm .. aku makan je la .. sedap ape .. tapi lembik , cam makanan baby – baby je ..

esoknya aku wat lagi sekali . letak serbuk jeli banyak – banyak . esoknya excited bukak peti .. huh ! lembik lagi lah .. asal la bongek sangat aku ni .. jeli gan agar – agar tak sama rupa – rupanya .. sedih .

okeh , malam ni aku nak pegi beli serbuk agar – agar ! doakan aku berjaya .

4 comments:

  1. hahahaha......lawak la...letak banyak2 tu....but the result remain the same...oo..jeli n agar-agar tak same ye...?hehe

    ReplyDelete
  2. nak mahal plak serbuk jeli tu . hampeh je .. x same la kot ...

    ReplyDelete

apa kata anda ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails